Avokádo je ovoce, které má několik částí (vrstev). Má hruškovitý tvar, velikostně je velmi variabilní – což znamená, že můžeme najít kousky, které jsou pravidelné, do tvaru hrušky anebo jiné, které jsou naopak spíše menší a kulatější.
Slupka mívá zelenou až skoro černou barvu. Obecně platí, že sytě zelená barva znamená, že avokádo není ještě zcela zralé. Jakmile se na slupce začnou místy objevovat tmavě šedé až černé skvrny, nebo ztmavne-li úplně, můžeme se těšit na zpracovávání tohoto ovoce. Barva slupky se tedy většinou váže k tuhosti / měkkosti vnitřní části. Díky tomu můžete snadno zjistit, zda již můžete ovoce jíst – zkuste jej párkrát lehce zmáčknout ze všech stran.
Vnitřní část je zpravidla zelená, v případě nezralosti světle žlutá nebo tělová. Zralé ovoce má uvnitř sytě zelenou barvu a je trochu mazlavé.
V samém středu se vždy setkáme s oválnou peckou, její velikost bývá různá. Musíme být vždy opatrní při jejím odstraňování, vzhledem ke klouzavosti zbytku plodu. Pokud pecku ponoříte do vody ve sklenici ze stran propíchanou párátky, můžete si (při správných podmínkách a při dostatečné trpělivosti, neboť tento proces zabere hodně času – třeba až šest měsíců) zkusit vypěstovat vlastní avokádo.
Pokud plánujeme toto ovoce jíst, máme velké množství možností. Ideální postup je zelený vnitřek vyjmout ze slupky a poté se rozhodnout, na co máme chuť. Vzhledem k tomu, že samotná chuť je velmi neutrální, dá se upravovat na různé způsoby.
Sladké varianty:
· smoothie
· lívance nebo palačinky
· brownies
· krémy / pudinky / kaše
Slané varianty:
· guacamole
· avokádový toast se ztraceným vejcem
· těstoviny s avokádovým pestem
· saláty
· zapečené s čímkoli, na co máte chuť
V tomto kouzelném ovoci najdete velké množství vitamínů a minerálů. Navíc obsahuje tzv. zdravé tuky, to znamená, že je ideálním partnerem při hubnutí, který vás ale dokáže dostatečně zasytit.
Nezařazené